Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Prof. Dr. Şahap Kükner Konferans Salonunda gerçekleştirilen Bolu Covıd-19 Güncelleme Toplantısı BAİBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu ve İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün’ün açılış konuşmalarıyla başladı.
7 KASIM 2020 de Bolu AİBÜ eğitim ve Araştırma Hastanesinde son yeni güncel bilgilerle covid-19 hastalığı değişik bilim dalı öğretim üyeleri tarafından tartışıldı ve ilk defa internet ortamında canlı yayın ile 2500 kişiye ulaşıldı.
Hekimlere yönelik yapılan bu bilgi güncellemesinde covid-19 hastasının halk sağlığı açısından toplumda izlemi ve aşıları, acil servise gelen hastalara yaklaşım, hastalığın tanısında radyolojik ve klinik bulgular son bilgiler ışığında tartışıldı. Hastalara uygulanacak antiviral tedaviler, steroid kullanımı, solunum desteğinde son bilgiler gözden geçirilerek hasta izleminde bakanlığın verdiği rehber daha da genişletilerek görüşüldü. Yoğun bakımda covid-19 olgularının izlenmesi ve solunum yetmezliğinde yapılacak uygulamalar güncelleşmiş bilgilerle tüm izleyicilerle paylaşıldı. Sonuç olarak covid-19 hastalarının çok iyi değerlendirilmesi ve kullanılan antiviral ilaçların, immunsüppressif tedavilerin, antikoagulasyon ve plazma kullanımı klinik deneyimleri literatürler ışığında izleyen hekimlerle paylaşıldı.
İnternet ortamında yapılan bu sempozyumda konuşmacı olarak katılan tüm AİBÜ tıp Fakültesi öğretim üyelerinin uygulamaları ve yenilikçi yaklaşımları ile hastalara daha fazla nasıl faydalı olunacağı meraklı izleyicilerle tartışıldı. Sempozyuma İnternet üzerinden takip eden doktor ve vatandaşlar tarafından sorular yöneltildi ve cevaplandırıldı. Sonuç olarak hastalığın gidişatına göre tedavinin hekim tarafından değerlendirilmesi ve izlenmesine karar verildi.
Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Prof. Dr. Şahap Kükner Konferans Salonunda gerçekleştirilen Bolu Covıd-19 Güncelleme Toplantısında katılımcı doktorlar aşasıdaki konularda bilgiler verdi ve kendilerine yöneltilen soruları cevapladılar.
10:00-10:15 Arası Açılış Konuşmaları
Doç. Dr. Muhammed Nur ÖĞÜN
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin DEMİRKOL
Prof. Dr. Muhammed Güzel KURTOĞLU
10:15-11:15 Genel Bakış
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin DEMİRKOL – Bolu’da Son Durum Ne?
Dr. Sait Nur ESKİ - Filyasyon Çalışmaları Nasıl Gidiyor?
Doç. Dr. Muhammed Nur ÖĞÜN – COVID-19 Genel Bilgiler
Doç. Dr. Seval ALKOY – Aşı Çalışmaları ve Salgının Geleceği
11:15-11:30 KAHVE VE ÇAY MOLASI
11:30-12:30 I. Oturum
Oturum Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan ÇELİK
Dr. Öğr. Üyesi Kaan ÇELİK – COVID-19 POLİKLİNİĞİ
Dr. Öğr. Üyesi Beliz ÖZTOK – Covid-19 Polikliniği Başvuru Algoritması
Dr. Öğr. Üyesi Beliz ÖZTOK – Hangi Hastalar Yatırılmalı
Dr. Öğr. Üyesi Melike KALFAOĞLU – Radyolojik inceleme ve Raporlama
12:30-13:30 Öğle YEMEĞİ
13:30-14:30 II. Oturum
Oturum Başkanı Doç. Dr. Tülin FIRAT
Doç. Dr. Tülin FIRAT – Serviste Hasta Yönetimi
Prof. Dr. Fatma SIRMATEL – Antiviral Tedaviler
Prof. Dr. Fatma SIRMATEL – Antibiyotik Her Hastaya Verilmeli Mi?
Dr. Öğr. Üyesi Tuba TASLAMACIOĞLU DUMAN – Steroid Tedavisi, Ne Zaman, Kime , Hangi Dozda?
14:30-14:45 KAHVE VE ÇAY MOLASI
14:45-16:15 III. Oturum
Oturum Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali KILIÇGÜN
Prof. Dr. Hacı Ali KILIÇGÜN – KRİTİK HASTA BAKIMI
Dr. Öğr. Üyesi Emine ÖZSARI – Noninvazif Ventilasyon Uygulamaları
Uzm. Dr. Murat TAŞÇI – Plazma Tedavisinde Gelinen Son Durum
Uzm. Dr. Murat TAŞÇI – Tocilizumab Tedavisi
Doç. Dr. Akcan AKKAYA – Yoğun Bakımda Hasta Yönetimi
Uzm. Dr. Erhan Renan UÇAROĞLU – ECMO İçin Hasta Seçimi
Dünyada koronavirüs vaka sayısı 104 ülkede 48 milyonu geçti. Koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı da 6 Kasım 2020 itibarıyla 1 milyon 233 bini aştı.
Dünya Sağlık Örgütünün son verilerine göre 104 ülkede toplam 48 milyon 405 hastaya corana tanısı konan,
1 milyon 233 bin kişinin de ölmesine yol açan corona virüsü konusunda Bolu A.İ.B Üniversitesi'nde de
bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Bolu A.İ.B Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Prof. Dr. Şahap Kükner Konferans Salonunda gerçekleşen “Dünyayı Sarsan Virüs Corona' konulu toplantıya BAİBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu ve İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün , Dr. Sait Nur ESKİ ,Doç. Dr. Muhammed Nur ÖĞÜN , Doç. Dr. Seval ALKOY , Dr. Öğr. Üyesi Kaan ÇELİK,Dr. Öğr. Üyesi Kaan ÇELİK Dr. Öğr. Üyesi Beliz ÖZTOK ,Dr. Öğr. Üyesi Beliz ÖZTOK ,Dr. Öğr. Üyesi Melike KALFAOĞLU ,Doç. Dr. Tülin FIRAT, Doç. Dr. Tülin FIRAT ,Prof. Dr. Fatma SIRMATEL ,Dr. Öğr. Üyesi Tuba TASLAMACIOĞLU DUMAN ,Prof. Dr. Hacı Ali KILIÇGÜN ,Prof. Dr. Hacı Ali KILIÇGÜN ,Dr. Öğr. Üyesi Emine ÖZSARI ,Uzm. Dr. Murat TAŞÇI ,Doç. Dr. Akcan AKKAYA ,Uzm. Dr. Erhan Renan UÇAROĞLU konuşmacı olarak katıldı.
“A.İ.B.Ü Hastanesi olarak önlemimizi aldık”
Küresel bir salgına yol açan corona virüs konusunda personelin bilgilenmesi amaçlanan toplantıda konuşan İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün ,A.İ.B.Ü Hastanesi olarak corona virüs konusunda önlemlerini aldıklarını ifade etti. Bolu halkı ve çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlarımız için her türlü tetbirin alındığını söyledi.
“100 kişiden 3’ünü öldürüyor”
A.İ.B Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Fatma sırmatel , corona virüsünün bundan önceki evrelerinin sars ve mers olduğunu belirterek, ancak bu virüslerin mutasyon geçirerek corona virüsüne dönüştüğü bilgisini verdi. Corona virüsünün geçirdiği evreleri anlatan Prof. Dr. Fatma SIRMATEL, “Corona 2003 yılından önce hiç akciğere inmiyordu. 2012'de de özellikle deveden bulaşarak mers dediğimiz hastalığa yol açtı. Günümüzde ise bu virüsün Covid-19 olarak karşımıza çıktı" dedi.
“Çok hızlı yayılıyor”
Corona virüsünün yüzde 3’1 lik bir ölüm oranına sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. SIRMATEL, virüsün bulaşma yollarına ve bulaşıcılığına dikkat çekti. SIRMATEL, “Öksürme ve hapşırma yoluyla saçılan damlacıklarla, hastanın etkileşimde olduğu yüzeylerden, göz, ağız, burun mukozasından bulaşıyor. Şu anda el sıkışma, sinemaya, tiyatroya gitme zamanı değil. Bu virüsün 14 güne kadar bulaştırma süresi var. Fakat insanların yüzde 80'ine 3,3 gün süreyle bulaşıyor. En uzun kuluçka süresi 14 gün olduğu için 14 günü temel almak zorundayız" dedi. Prof. Dr. Fatma SIRMATEL, virüsün dış ortamlara dayanıklılığı, maske kullanımı ve algı yönetimi konularına değinerek, corona kaynaklı ölümlerin sars ve mers virüslerine göre çok yüksek olduğunu Ve corona virüsünün çok hızlı yayıldığını, bu nedenle korku ve paniğe neden olduğunu vurguladı
Prof.dr Sırmatel Dikkatli olmaya Çağırdı
Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof.Dr. Fatma SIRMATEL ,Koronavirüs insanlarda soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara veya zatürreye kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilen bir virus ailesidir. Koronavirüs (COVID-19) bu ailenin yeni bir üyesidir ve dünyada pek çok ülkeyi ve kişileri etkileyerek pandemi olarak adlandırılan dünya çapında olan bir salgın halini almıştır. Dünyada yeni bir vürus olduğu için hiç kimse bu viruse bağışık değildir ve bu nedenle hastalık çok daha kolay ve hızlı bir şekilde insandan insana yayılabilmektedir.Dedi
Sırmatel, Kişiler virüsle karşılaştıktan sonra tamamen bulgusuz olabilecekleri gibi, 2-14 gün sonra boğaz ağrısı, ateş, nefes darlığı gibi semptomlardan zatürre ve ağır solunum yetmezliği tablosuna kadar ilerleyebilen bir durumla karşılaşabilirler. Bol sıvı alımı, dinlenmek, iyi beslenmek, immün sistemi güçlü kılacağı için özellikle dikkat edilmelidir. Ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı, gibi ciddi şikayeti olan hastalar en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna, ağızlarına maske takmış bir şekilde başvurmalıdır. Koronavirüs enfeksiyonun ölüm oranı genel toplumda %3. 4’ tür. Bununla birlikte ileri yaş (65 yaş üstü), kalp hastalığı, diyabet, kronik akciğer hastalığı, ciddi hipertansiyon ve sigara kullanımı diğer önemli risk faktörleridir (yüksek riskli grup).
“Vatandaşlar en az 14 gün evde kalmalı”
Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin DEMİRKOL Corona virüsü konusunda Sağlık Bakanlığınca alınan tedbirlere değinerek, yurtdışından gelen ve bu hastalığa yakalananların nasıl ilgilenildiğini anlattı. Bakanlık olarak yurt dışından gelenlere 14 gün evlerinden çıkmamalarını önerdiklerini aktaran DEMİRKOL, “Eğer çıkmaları gerekiyorsa da maske ile çıkmalarını öneriyoruz. Her gün arayarak sağlıklarını soruyoruz. Acil durumlarda sağlık personeli yönlendiriyoruz. Evde iyi havalanan bir odada bulunmalarını tavsiye ediyoruz.
Bu hastalığa yakalananlardan durumları iyi olanları da evlerinde bağımsız odalarda kendilerini izole etmelerini ve verilen tedavi ilaçlarınıda zamanında aksatmadan almalarını istiyoruz.
Hastanelerimizde yatan ağır sendromlu hastaların tedavisi sağlık bakanlığı ve bilim kurulunun tavsiyelerine uygun bir şekilde tedavilerini yerine getiriyoruz dedi.
Romanoloji’de Takipli Hastalar İçin Koronavirüs
Bolu Abant izzet Baysal uygulama hastanesi Romatoloji Hastalıkları uzmanı Dr. Murat TAŞÇI , Romatizma hastalarının, hastalığın kendisinden ve kullandıkları ilaçlara bağlı enfeksiyonların gelişimi ve daha ciddi seyirli olması bakımından risk altında olduklarını vurguladı. Dr. Taşçı “Koronavirüs özellikle insandan-insana öksürme ve hapşırma sonrası ortaya çıkan damlacıklarla bulaşır. Enfekte kişiyle yakın temas riski arttırır, en az 6 adım (yaklaşık 180 cm) mesafe korunmalıdır. Damlacıklara bağlı virüsün cansız yüzeylerde bulaşıcı olabileceği süre 2 saatten- 9 güne kadar devam edebilir. Sıcak havada bu süre kısalırken, soğuk havada artar. Dedi.
Romatizma ilaçlarımı kesmeli miyim
Koronavirüs enfeksiyon semptomları olmayan hastalarda ilaç dozu azaltma veya kesme kararının kişiye özel olarak verilmelisi gerektiğini vurgulan Dr. Murat TAŞÇI “İlaç kesilmesine bağlı hastalık alevlenmesi ciddi sonuçlar doğurabilir. Romatizma ilaçlarının Koronavirüs enfeksiyonu üzerine etkisi konusunda bilinenler çok sınırlıdır. Aktif solunum yolu enfeksiyon bulgusu gelişen hastalar doktoruna danışarak ilacı kesmelidir. Yüksek risk kategorisinde yer almayan hastaların enfekte olmadıkları gösterilirse ilaçlarına devam edebilir. İleri yaş (65 yaş üstü), kalp hastalığı, diyabet, kronik akciğer hastalığı, ciddi hipertansiyon ve sigara kullanımı olan yüksek riskli grupta ise salgın geçene kadar, hastalık aktivitesi de göz önünde bulundurularak biyolojik tedavi, immünsupresif tedaviye ara verilebilir. Sigarayı bırakma da alınabilecek önlemler arasındadır.” açılmasında bulundu.
Hastalıktan korunmak için gerekl
Bolu Abant izzet Baysal uygulama hastanesi Romatoloji Hastalıkları uzmanı Dr. Murat TAŞÇI “Stres ve gerginlikten uzak durmak (kronik stres bağışıklığı zayıflatabilir), yeterli uyku, bol sıvı alımı, dengeli beslenme önemlidir. Egzersiz ve relaksasyon teknikleri (yoga, meditasyon vb.) uygulanabilir. Kişisel bakım ve hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Hastalığınızın tedavi ve takip sürecini mutlaka doktorunuzla görüşerek yönlendirin, güncel gelişmeleri mutlaka güvenilir kaynaklardan takip edin. Siz veya yakınınızda COVID-19’la ilgili şüpheli bir durum olması halinde, kesinlikle ihmal etmeden, “ALO 184” Koronavirüs danışma hattını arayın.” uyarısında bulundu.
"Romatolojik hastalık nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi kullananların kalabalık ortamlardan uzak durmaları, akraba-komşu ziyaretlerinde bulunup toplu olarak bir araya gelmemeye dikkat etmeleri de önerilir. İfadesini Kullandı.