Bugun...
SON DAKİKA

Ayı.. Meselesi.

 Tarih: 10-02-2021 20:32:00
H Cumhur Bandakcioglu

 Sıkıntı Ayı da değil bizde! Rusya Federasyonu'nun, Almanya'nın başkenti Berlin'in, İsviçre'nin Başkenti, Bern'in, Dünyanın en meşhur  meydanlarından İspanya’nın başkenti Madrid’de Del Sol Meydanı'nın simgesidir. Adına Dünyanın en önemli film festivallerinden bir tanesi düzenliyor. 

 

      Dünya da en çok oyuncağı yapılıp satılan hayvan karakteridir. Yani büyük bir ekonomik güçtür! Öyle bir oyuncaktır ki Nobel Barış Ödüllü 26. ABD Başkanı Teodere Roosvelt’ ithaf edilmiştir, ilginç bir öyküsü vardır. Teodere isminin kısaltılmış Teddy’s Bear olarak yapılmış ve Teddy Bear (Oyuncak Ayı) olarak günümüze gelmiştir. 

 

      Güç ve güveni simgeler. Saatte 50- 60 Km hızla koşabilen, 100 Km yüzebilen, 2-3 Km.‘den koku alabilen, 335 Kg. ısırma gücüne sahip, bal ve havyar tutkunu, gerçek bir gurme olan muhteşem bir canlıdır Ayı! 

 

      Rusça da Medved, Ayı demektir. Medved bizdeki, Aslanım,

Koçum yakıştırmaları gibi sık kullanılmaktadır. 

 

      Tarihin en iyi güreşçilerinden Olimpiyat Şampiyonu Aleksandr Medved, Eski Rusya Devlet Başkanı Dimtri Medevedev’dir Yani Rusya da çokça kullanılan bir isimdir.  Türkiye’de ise kaba saba, anlamında bir hakaret sözcüğü olarak kullanılmaktadır. Bu durumu akıl ve izanla açıklamak mümkün değildir. 

 

      Bolu yaban hayatı ekolojisinde yeri olan önemli bir türdür.  Dünyanın birçok şehrinde, park, yeşil alan ve caddelerde bölgeye ait hayvan türleri çeşitli yollarla sergilenir. Şehirlerin aksesuarlarındır hayvan figürleri. Sadece figür olarak düşünmekte yanlıştır. Eğitimdir aynı zamanda. Şehirlere değer katmak  güzelleştirmek Belediyelerin birinci dereceden görevleri arasında gelmektedir. Bolu Belediyesi şartları dahilinde ihtiyaç sahiplerine en çok yardım eden belediyelerin başında gelmektedir. Sapla samanı karıştırmamak lazım. 

 

      Bolu’nun en büyük bilim yuvası üniversitemizin kavşağına  adeta dalga geçer gibi MANTAR tasvirleri yaparken sesi çıkmayan güruh, Bolu yaban hayatının en önemli figürlerinden Boz Ayı’nın Bolu’da bir parkta temsiliyle dalga geçmektedir. Bence Boz Ayı yetmez, Kızıl Geyik, Su Samurları, Dörtdivan Akbabaları, At Yaylası’nın Yılkı Atları da, orijinal boyutlarıyla tasvir edilmelidir. Yok bize, Telekom’un Martılı, Yunuslu  telefon kulübeleri yeter diyorsanız onada saygı duyarım!  

 

     Cumhur Bandakçıoğlu 

  Bu yazı 1935 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  YAZARLARIMIZ
YUKARI