Bugun...
SON DAKİKA

TEMSİL EDİLMEDİĞİMİZ TEMSİLİ DEMOKRASİ

 Tarih: 14-03-2021 18:36:00  -   Güncelleme: 17-03-2021 21:11:00
Mutlu BİLGE
Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank’ın Gerede ziyareti ve bu ziyaretten AK Parti Bolu İl Başkanlığı da dahil Yeniçağa ve Dörtdivan Teşkilatları’nın haberinin olmaması, siyasette temsiliyet sorununu da göz önüne serdi. Esasen temsiliyet sorunu ve temsili demokrasinin sonunun gelip gelmediği konuları, Siyaset Bilimi’nde en güncel tartışma konularından biridir.
Dünya’nın başka coğrafyalarında temsili demokrasinin sonu gelmiş midir bilinmez ama, Bolu’da geldiği kesin. Uzun zamandan beri temsil edilmediğimiz bir demokrasi pratiği ile karşı karşıyayız ve belki de içinde bulunduğumuz buhranların en temel sebebi de bu temsil edilmediğimiz demokrasi pratiğidir. İktidar Partisi, Merkez teşkilatlarından tutun da en küçük bir belde teşkilat başkanının belirlenmesine kadar tepeden inme dayatmacı (Jakoben) bir yöntem sergiliyor. Bu da yetmezmiş gibi, Bolu’yu kendi içerisinde coğrafi bölgelere ayırıyor, seçmenlerin önüne bu bölgelerden milletvekili adayı dayatarak coğrafyayı seçmenler için kötü bir kader haline getiriyor.
Bolu merkez bir milletvekili, Kıbrısçık, Mudurnu, Seben ve Göynük, bir milletvekili, Gerede, Dörtdivan, Mengen ve Yeniçağa’da bir milletvekili çıkaracak şekilde “de facto” bir seçim bölgesi oluşturulmuş. Bu de facto durum, belki Bolu Merkez ile Mudurnu, Seben ve Göynük için pek bir sorun oluşturmuyor gibi görünebilir ancak, Gerede, Dörtdivan, Mengen ve Yeniçağa dörtlüsünden Gerede haricinde kalan diğer üç ilçe için çok büyük bir sorun teşkil ediyor. Çünkü her defasında bu üç ilçeyi temsilen Geredeli biri milletvekili adayı olarak belirleniyor ve belirlenen vekil adayı seçildikten sonra mikro milliyetçi bir tutumla çoğunlukla Gerede için çalışıyor ve diğer üç ilçeyi ihmal ediyor.
Bu yöntemi savunanlar Gerede nüfusunun bu üç ilçeden fazla olduğunu söyleyebilirler. Doğrudur, 2020 verilerine göre Gerede 33.561, Mengen 13.748, Dörtdivan 6.585 ve Yeniçağa 6.762 nüfusa sahip. Üç ilçenin nüfusları toplamı 27.095
Bu üç ilçe de neredeyse Gerede kadar bir nüfusa sahip. Her seçimde Geredeli bir aday dayatması bu üç ilçeye haksızlık olmuyor mu? Gerede büyük ilçe ise en azından iki seçimde bir de olsa diğer ilçelerin üçünü temsil eden bir aday belirlenemez mi? Belirlenebilir elbette. Bunu anlatmak, bu üç ilçeyi sınırlayan hegemonyayı kırmak gerekir.
Bunu yapmak ise bu üç ilçedeki ileri gelenlerin, aydınların görevi. Halkı bilinçlendireceksin bu basit matematiği anlatacaksın ve hala bu ilçelerden aday çıkarılmamış ise sandıkta hesabını soracaksın. Bu hesabı sorarsan bir daha Bakan yatağından kalkmadan bu ilçelerdeki siyasilere Bakanın geleceği bildirilir, sizin falanca problemi de çözelim denir.
Mutlu Bilge
12.03.2021 / İSTANBUL
  Bu yazı 5479 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  YAZARLARIMIZ
YUKARI